Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A szakképzés jövője (Érd 2015-ös köznevelés-fejlesztési programja)

Érd megyei Jogú város képviselő-testülete által tárgyalt és elfogadott Köznevelési intézményrendszer fejlesztési program itt olvasható el teljes egészében.

IDÉZET:

"Érdi Kós Károly Szakképző Intézmény

  • A „forfa” épület bontása, új iskolaépület tervezése, megépítés. Tanműhelyek számának, kiszolgálóhelységek számának növelése, új tornaterem, ebédlő és közösségi tér építése.
  • Légkondicionálás megoldása.
  • Az intézmény belső felújítása, bútorok, berendezések, taneszközök cseréje iskolaudvar, szabadtéri sportpályák felújítása, szükség szerinti kialakítása.
  1. Szakképzési Központ létrehozása

Érd Megyei Jogú Város jelenlegi szakképzési helyzete:

A hivatalosan 1955-ben megkezdődött érdi szakképzés 2015-ig jelentős változásokon ment keresztül.
A kezdetben több helyszínen, meglehetősen mostoha körülmények között folytatott képzést illetően 1973-ban történt jelentős változás. Ekkor adták át az Ercsi úton épült, az akkori viszonyok között modernek számító, új iskolaépületet. A 220-as számú Szakmunkásképző Intézet a Pest megye délnyugati, valamint Fejér megye északnyugati részének településeiről fogadta a szakmai végzettséget szerezni kívánó tanulókat. Egy héten át elméleti, egy héten át pedig gyakorlati képzés folyt. Utóbbi Érd és környékbeli vállalkozóknál és nagyvállalatoknál, kisebb mértékben saját iskolai tanműhelyben történt.
A tanulók száma idővel meghaladta az ezer főt, ezért megépült egy tíz tantermes, ideiglenesnek szánt „forfa” épület. Az iskola szakmaszerkezete igyekezett követni az akkori munkaerő piaci elvárásokat, és több, ma már hiányszakmának számító szakmát oktatott. A képzésbe kerülő tanulók előképzettségével általában nem volt probléma, az iskolából jó néhány kiváló szakember került ki.
Jelentős változás romlás – az 1990-es évek elején következett be. A település környékén sok vállalkozás és nagyvállalat beszüntette, vagy korlátozta működését, emiatt erősen csökkent a gyakorlati képzőhelyek száma. A növekvő munkanélküliség tüneti kezelésére a szakképzésben bevezették a 8. és 9. osztályt. Ennek elsődleges célját, hogy a szakképzésben résztvevők minél tovább az iskolában maradjanak, sikerült elérni, az ennek során okozott kár azonban felbecsülhetetlen.

Egy teljes szakképzési évfolyam kimaradt, azaz több tízezer szakmunkás ma is hiányzik a rendszerből.
A helyzetet tovább rontotta a népességfogyás, ezzel együtt a szakképzésbe kerülő tanulók számának csökkenése, ami együtt járt általános iskolai előképzettségük rohamos romlásával. Az akkori törvényi háttér a gyakorlati képzést nem hogy elősegítette, hanem a képzést folytatók pénzügyi és adminisztratív terheinek növelésével hátráltatta azt. Mindezek következményeként a gyakorlati képzésből sok kiváló szakember és vállalat kivonult, helyüket pedig bizonytalan hátterű, a minőségi szakemberképzést sokadrangú szempontnak tekintő „vállalkozás” vette át.

A mai érdi szakképzést a korábbi 220. számú Szakmunkásképző Intézet utóda, a Kós Károly Szakképző Iskola képviseli. Évtizedek során az iskola képzési rendszere igyekezett követni megváltozott környezetének elvárásait. A szakmunkásképzés mellett egy időben megjelent a szakiskolai és a szakközépiskolai képzés is. A képzési rendszer mindig is figyelembe vette a város és környéke sajátosságait, ezért törekedett a szakmakínálat terén a sokszínűségre. Kínálatában soha nem vehette fel a versenyt Budapesttel, s nem is törekedett erre. Alapfilozófiája volt a sokszínűség és a több lábon állás, ezért vette föl Kós Károly, az „utolsó magyar polihisztor” nevét. Ma úgy tűnik, hogy az iskola egy vendéglátó ipari képzés irányába mozdul el, ami hosszabb távon zsákutcát jelenthet. A szakács, cukrász és pincér szakmák a 2016-2017-es tanévben a korlátozottan támogatott szakmák közé kerültek, ellenben a korábban a helyi igényeket is figyelembe vevő, ma már hiányszakmának számító gépi forgácsoló, CNC gépkezelő, hegesztő szakmák kikerültek a képzési szerkezetből. Utóbbi szakma esetében azért is fájó, mert a gyakorlati képzésre kiválóan fölszerelt tanműhely állt rendelkezésre, amelynek újbóli felszerelésére meglehetősen nagy összegeket kellene fordítani.

Érd Megyei Jogú Város jövője a szakképzés terén és az ebből adódó feladatok:
2015. július 1-jétől a szakképzési intézményeket országosan 44 szakképzési centrum irányítja. Pest megyében Vácott, Cegléden és Érden működik centrum. Az Érdi Szakképzési Centrumhoz a Dabasi Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskola és Kollégium, a Kiskunlacházi Szakközép- és Szakképző Iskola, a Gyáli Eötvös József Szakképző Iskola, a szigetszentmiklósi Csonka János Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola, valamint az Érdi Kós Károly Szakképző Iskola tartozik. A Centrum 5 tagintézményében több mint 250 munkavállaló dolgozik és több mint kétezer tanuló vesz részt a különböző szakmai képzésekben.
A képzési szerkezet meglehetősen széles, az öt iskola több mint száz szakmát oktat. Ezek iskolánként és ezzel természetesen településenként is változnak, s tükrözik az iskolák hagyományait és lehetőségeit.  A viszonylag sok szakma sem teszi azonban lehetővé, hogy az Érdi Szakképzési Centrum versenyezzen a budapesti centrumok szakmai kínálatával. Reálisan továbbra is számolni kell azzal, hogy az agglomerációhoz tartozó településekről sokan dolgozni és tanulni is Budapestre járnak majd.
A Centrum központja Érd, amely amellett, hogy megyei jogú város, a térség népesség vonatkozásában leggyorsabban növekvő települése, s ahol a fiatalabb korosztályhoz tartozók száma is jelentős.
Érd Megyei Jogú Város fontos főközlekedési utak mentén terül el, amelyek logisztikai szempontból megkönnyítik jelentős vállalkozások megtelepedését és működését. A dunai hajózás és szállítás kormányzat által bejelentett fejlesztése újabb jelentős lépés lehet a város fejlődése szempontjából.

 

A 2015. július 3-án Érden Orbán Viktor miniszterelnök úr által bejelentett jelentős támogatás hatalmas fejlesztéseket, ezzel együtt új munkahelyeket biztosíthat Érd és környéke munkavállalóinak, egyben a fejlesztésekben való közreműködést a vállalkozók számára.

Fentiekből adódnak az érdi szakképzés céljai és feladatai is. A szakmai képzés minden résztvevőjével, mindenekelőtt az Érd és Vidéke Ipartestülettel, a Pest megyei kereskedelmi és Iparkamarával egyeztetve lehetővé kell tenni, hogy a szakmai képzésben résztvevők minél nagyobb arányban kapcsolódhassanak be a duális képzésbe.

Javítani kell a szakképzés infrastruktúráján. A Kós Károly Szakképző Iskola „forfa” épületének helyén szükség lenne egy, a 21. század követelményinek megfelelő tíz tantermes, új iskolaépületre. A tantermek közül legalább egynek az informatika oktatását kellene a legmodernebb számítógépekkel és módszerekkel segítenie. Egy tanterem szolgálná nyelvi laborként az idegen nyelv oktatását.

Az új iskolaépületben szükség lenne egy közösségi térre (aula), ahol méltó környezetben lehetne megemlékezni nemzeti ünnepeinkről, illetve teret adna különböző iskolai rendezvényeknek, pl. tanévnyitó ünnepély,stb.

Az iskola tornaterme nem képes ellátni a mindennapi testnevelés bevezetéséből adódó feladatokat. Az új iskolaépülethez ezért szükség lenne egy tornaterem építésére is.
A duális szakképzés igényei is indokolják egy multifunkcionális tanműhely megépítését. Ennek tervei korábban elkészültek, ezért feltehetőleg csak adaptálni kellene az új igényekhez.
Az Érdi Szakképzési Centrum jelenleg a Kós Károly Szakképző Iskola főépületének irodáiban működik, társbérletben az iskola adminisztrációs infrastruktúrájával, eléggé szűkösen.
A megépítendő iskolaépületben, vagy máshol kellene kialakítani egy 12 munkaállásból álló irodarendszert, ahol korszerű számítógépek segítségével lehetne végezni a Centrum feladataiból adódó szakmai és gazdasági munkát.

Számítani kell a szakképzésben egyéb, a jövőben bekövetkező változásokra is. A 2016-2017-es tanévtől a szakképző iskolák szakközépiskolák, a mostani szakközépiskolák pedig szakgimnáziumok lesznek. Nem csak elnevezésében, de tartalmában is megváltozik a rendszer. A szakközépiskolákban a szakmai képzést követően mód nyílik az érettségi bizonyítvány megszerzésére, a szakgimnáziumokból pedig egyenes út vezethet a felsőfokú szakképzésbe. Ez azt jelenti, hogy a szakgimnáziumok megfelelő körülmények esetén akár főiskolákká is alakulhatnak. Egy felsőfokú oktatási intézmény létrehozása beleillene abba a nagyléptékű fejlesztésbe, amely előtt Érd Megyei Jogú Város áll."

nyilt-nap.jpg

 

 
 

 

Profilkép


Képgaléria


Utolsó kép


Elérhetőség

Érdi Kós Károly Szakképző Iskola

2030 Érd, Ercsi út 4.
Másodlagos, nagyobb tárhelyű e-mail cím: koskarolyszki.erd@gmail.com

+36 23/365-531; +36 23/365-501

iskola@kos.erd.t-online.hu

Levelezőlista
Archívum

Naptár
<< Március >>
<< 2021 >>
Ke Sze Csü Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


Statisztika

Online: 3
Összes: 1462740
Hónap: 13978
Nap: 482